Veilige zorgverlening

Eigen en andermans veiligheid staan centraal tijdens de training 'veilig zorgverlening'. Deze training is speciaal ontwikkeld voor medewerkers die werkzaam zijn in de zorgsector.

inhoud van de training

 

  • Agressie herkennen 

De deelnemers leren agressie in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren. Het belang van vroeg signaleren en ingrijpen wordt uitgelegd met behulp van de agressiepiramide.

  • Zelfcontrole

De deelnemers leren hoe zij rustig kunnen blijven in een situaties waarbij agressie in het spel is. Door middel van een spanningscontrole-oefening laten wij de deelnemers ervaren waar hun spanning zit en bieden wij technieken om die spanning onder controle te houden. Door zelf rustig te blijven is het makkelijker om deëscalerend op te treden. 

    • Veilig werken in de zorg

    Wat te doen bij ruziënde cliënten? Grijp je in bij een incident, of juist niet? Hoe verklein je de kans op fysiek letsel? Wanneer stop je de ADL? wanneer mag je wel fysiek ingrijpen met betrekking tot de  Wet Zorg en Dwang? Moet ik MIM of MIC meldingen maken en waarom? Hoe te handelen bij gebruik van de noodknop? Deze zaken worden onder anderen onder de aandacht gebracht tijdens het onderwerp veilig werken. Tevens worden  deelnemers zich bewust van de mogelijke gevaren bij escalerende incidenten en krijgen zij handvatten om de veiligheid van zichzelf, cliënten en collega's  te waarborgen. 

    • Deëscalerend optreden

    De deelnemers leren de 3 agressievormen (frustratie agressie, witteboorden agressie en agressie op de persoon grof) herkennen en door middel van de aangereikte gespreksmodellen deëscalerend op te treden.

    • Fysieke Technieken

    Slaan, schoppen, haren trekken, verwurgingen etc. voor vrijwel iedere aanval hebben wij een techniek om jezelf en/of anderen te verdedigen. Dit alles zonder daarbij de agressor schade toe te brengen. Jong, oud, sterk of minder sterk, de technieken die worden aangereikt zijn eenvoudig en vereisen geen ervaring met zelfverdediging.

    • Controle technieken (optioneel)

    Zorginstellingen en bijzonder onderwijs krijgen vaak met escalerende incidenten te maken als gevolg van o.a. psychische stoornissen. Daarom bieden wij fysieke technieken aan die met meerdere personen uitgevoerd dienen te worden, om zo een persoon onder controle te krijgen. Dit wanneer deëscalerend optreden niet meer mogelijk is.

    • Opvang en nazorg

    Verbale en fysieke agressie kunnen zeer ingrijpend zijn. Daarom is het van belang dat er goede opvang en nazorg is voor uw werknemers. Zo wordt de kans op een trauma  en langdurige ziekmelding aanzienlijk verkleind.

     

    KVK: 65097777

    BTW: NL001555555B88